RTL late night

RTL Late Night | Reactie op professor Tiny Van Boekel

Tiny Van Boekel deed in RTL Late Night een poging om het vak Levensmiddelentechnologie in een goed daglicht te zetten. Ik heb vaak les van hem gehad op de Wageningen Universiteit van deze aardige man en hij heeft veel goede dingen gedaan.

Bewerkte voeding net zo gezond als vers?

De discussie die hij echter voert op dit punt vind ik verwarrend. Ja, levensmiddelentechnologen hebben er voor gezorgd dat voedsel langer houdbaar is en dat de kans dat je er acuut ziek door wordt laag is. Maar om te zeggen dat bewerkte voeding net zo gezond is als vers slaat werkelijk nergens op.

  • Acute veiligheid zegt niets over de kans op chronische ziektes. Veel bewerkte producten zijn namelijk gewoon ongezonde producten vol suiker, zout en vet.
  • Veel mensen kunnen de verleiding niet goed weerstaan van deze “verslavende” producten en eten langer door dan goed voor ze is. Om dit verhaal alleen bij de zwakte van de consument neer te leggen vind ik onverantwoordelijk, zeker wanneer de voedingsindustrie zo machtig is en het onbewuste gedrag van consumenten op allerlei manieren kunnen sturen.
  • Veel bewerkte voeding is eenzijdig. Goedkope bulkgrondstoffen die goed verwerkbaar zijn in allerlei producten met verschillende patenten zijn meestal de basis. Veel mensen krijgen daardoor eenzijdig veel tarwe, soja, maïs en zuivel binnen. Ook de kans op het opbouwen voedselovergevoeligheden wordt groter hierdoor.
  • Dat alle hulpstoffen per se veilig zijn is niet zeker. We weten niet genoeg over lange termijnseffecten, combinaties van stoffen buiten hun natuurlijke context en de invloed op de darmflora. Zeker stoffen die de houdbaarheid betreffen zoals nitriet en benzoezuur zitten in een verdachtenbankje. In de levensmiddelentechnologie 2.0 zijn er trouwens steeds meer methodes om producten houdbaar en veilig te maken zonder hulpstoffen en verhitting. Geld besparen en luiheid zorgen er echter voor dat dit veel te weinig toegepast wordt nog.
  • De voedingswaarde van een platverhitte sinaasappelsap met suikerconcentraat waar alleen de verloren vitamine C is teruggebracht is niet hetzelfde als vers sap. Er gaan veel meer stoffen verloren die niet worden teruggebracht. Dit soort praktijken gelden voor vele andere producten.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoog tijd voor een debat…

Ir. Ralph Moorman

0 0 vote
Article Rating

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer