crash dieet

Crash dieet? | Lijd geen honger!

Inhoud van de blog
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Strenge caloriebeperking (crash dieet) kan schadelijk zijn voor de hormonale balans.

    Waarom schadelijk?

    Daarom kom je na aanvankelijk succes met een caloriebeperkt crash dieet op de lange termijn toch weer aan. Veel mensen die zichzelf uithongeren eindigen zelfs dikker dan ze begonnen zijn! ‘Hormoonvriendelijk’ eten betekent ook voldoende eten. Je lichaam heeft nu eenmaal voldoende calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen nodig om gezonde hoeveelheden hormonen te kunnen produceren. Als je lange tijd te weinig calorieen eet (sterk negatieve caloriebalans) kan de verbranding wat omlaag gaan, omdat de hoeveelheid actief schildklierhormoon wat afneemt. Dit is echter niet de grootste oorzaak van het jojo’en. Dat is namelijk compensatiegedrag. Als je je te streng op rantsoen zet, dan doe je als het ware een (mentale) lening bij jezelf die je terug moet betalen met rente. Je wordt dan vaak uiteindelijk steeds dikker op de lange termijn.

    korting op mijn boeken

    Eet zoals de natuur het bedoeld heeft

    Het menselijk lichaam is via het evolutionaire proces voornamelijk gevormd in de prehistorie, toen wij nog als jagers-verzamelaars leefden. We aten toen wat de natuur ons bood: vruchten, groenten, vlees, vis, eieren, noten, zaden, bollen, pollen en knollen. Alles vers, puur, onbewerkt en vrij van kunstmatige toevoegingen en resten van bestrijdingsmiddelen.

    Ons voedingspatroon is echter radicaal veranderd door de opkomst van massaproductie en voedingsmiddelentechnologie. Dagelijks eten we producten waar ons ‘jager-verzamelaarlichaam’ zich geen raad mee weet: veel te veel (bewerkte) granen, suiker, melkproducten, kant-en- klaarmaaltijden, snoep en frisdranken vol geur-, kleur- en smaakstoffen, transvetten, vlees met sporen van antibiotica en groenten en fruit met resten van bestrijdingsmiddelen. Al deze zaken verstoren jouw hormonen. Eet daarom alleen pure, liefst biologische producten die op een gezonde manier zijn klaargemaakt. En dit terwijl onze omgeving ons verleid tot ongezond gedrag. Dit vereist dus motivatie en discipline op de lange termijn. Dit lukt alleen door je grootste valkuilen te onderkennen en daar oplossingen voor te bedenken. Je probeert dus zoveel mogelijk blijvend resultaat te behalen, terwijl je niet te ver van je oude leefstijl af gaat staan. Dit maakt de kans op terugval een stuk kleiner dan bij een crashdieet.

    Ir. Ralph Moorman

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders